Zuid-oost kreta

 • marianthi

  Dit jaar geen West-Kreta.

  Ik heb er genoten van de ruige natuur met adembenemende schoonheid.

  Vaste prikkers weten wel dat ik in Kreta kinderen met autisme of Tourette opvang zodat hun ouders ontlast worden .

  De meeste ouders die vorig jaar meegingen wilden weer naar Kreta maar liefst op een ander plekje om iets meer van Kreta te zien.

  En nu wordt het Zuid-oost Kreta.

  Zelf kennen we het gebied al goed maar het is toch leuk om andere mensen jouw Kreta plekjes te laten zien.

  We zitten van half augustus tot eind augustus in Achlia.Van 20 juli tot 7 juli moet ik nog een huis vinden rond Ferma of Koutsounari of zo….Dat lukt me wel.

  Heeft iemand nog leuke tips in deze streek.

  Alles is welkom,mooie plekjes,goede taverna,iets leuks voor kinderen,leuke of aparte winkels.Interessante mensen.

  In Mirtos bijvoorbeeld hadden we een keer wat kamers gehuurd in hotel Paradisos.een hotelletje langs de boulevard.De receptioniste daar en haar zoon hebben een onuitwisbare indruk op me gemaakt.de receptioniste is zo kromgegroeid dat ze alleen de grond nog ziet.

  Ze is ook bijna blind.

  Maar ze stond erop om voor ons thee te maken en als ze iets niet kon vinden tussen de troep in de receptiekamer dan moesten mijn kinderen Jianis gaan zoeken,haar zoon.Die zat steevast in een kafenion.

  Die zal ik zeker opzoeken en ik hoop dat ze nog leeft.

  Ik vind het jammer dat ik de mensen in West-Kreta niet zie dit jaar die indruk op me maakten.Ik heb hier nog kadootjes die ik graag persoonlijk had gegeven.

  Een 3d puzzel voor de broers van een restaurant die dol op puzzels en raadsels zijn.

  een boek met veel platen over houtsnijwerk aan een Griekse kunstenaar maar die niet weet dat hij een kunstenaar is.Geen scholing gehad.

  Een exentrieke man waar de dorpelingen een beetje lacherig over doen.Als iemand in West-kreta de weg opgaat van Kissamos naar Topolia raad ik aan eens een kijkje te nemen in zijn winkel.

  Je kunt het niet missen.De winkel is feloranje en staat op een t-splitsing.

  Kreta is zo mooi,maar het allerleukste van mijn verblijf in kreta zijn altijd de ontmoetingen die je hebt met de Kretenzers. Ik raad iedereen aan die naar Kreta gaat om Hollandse souvenirtjes te verzamelen.Koelkastmagneetjes,sleutelhangers enz.

  Bij een leuk contact werd het zeer gewaardeerd als je een kleinigheidje gaf.Zeker als je geen Grieks spreekt kun je bijvoorbeeld zo aangeven dat je hun positieve aandacht waardeert.Hoeft niet weet ik wel, maar is wel leuk.

  En geef de hardwerkende ober als je lekker hebt gegeten een stevige handdruk als je weer weggaat.

  Met een briefje van 5 euro erin gefrommeld.Want bij een hoop gelegenheden kan de ober werken maar komt de baas afrekenen.Fooien bereiken de ober nooit.

  Voor iedereen die zijn vakantie weer plant wens ik veel voorpret!

 • erna

  Hallo Marianthi,

  Vanuit Sitia (winkels, di. markt, mooi zandstrand, haven) naar Toplou (klooster), Vai (palmen), Kato Zakros (strandje, opgraving, wandelen). Of van Sitia, langs ons dorp Hamezi, met kerk in steen dus niet gepleisterd en eten bij de toptaverne Nikos naar Mochlos, Ag.Nicolaos (winkelen) naar Elounda (boottocht)

  Vanuit Koutsounari naar Agios Stefanos,(wandelen, Pefki..

  Als je nog meer vragen hebt ?

  M.vr.gr. Erna