Op een of andere manier zie je de prijzen nauwelijks zakken, terwijl er vrijwel geen huizen worden verkocht.
Precies hetzelfde fenomeen zie je bij lapjes grond. Daar is de ‘recessie’ al langer aan de gang. Grond wordt al een paar jaar nauwelijks meer verkocht.
Het is een kwestie van bieden. En daarbij zou ik als startpunt een fors afslagpercentage hanteren. Zeker 20 - 30 %. En dan kijken waar je uitkomt. Achterhaal eerst hoelang het onderhavige huis al in de verkoop zit. Hoe langer, hoe beter je kan onderhandelen.
Er zijn ook genoeg aannemers / projectontwikkelaars die splinternieuwe huizen soms al jaren in de verkoop hebben staan. Ik heb van zeer leuke deals gehoord.
De prijzen op hun websites zakken vaak niet of weinig, maar zodra je in gesprek gaat is er ineens veel mogelijk.
Ofwel geld er af, ofwel allerhande extra's er ‘gratis’ bij.
Ik weet van huizen die voor meer dan 30K minder dan precies dezelfde huizen in hetzelfde project zijn verkocht !
Zeker de projectontwikkelaars hebben heel erg veel geld vastzitten in onverkochte huizen en grond. En ze hebben de cash juist nu hard nodig omdat hun kosten gewoon doorlopen en de omzet vrijwel stil ligt.
Let wel goed op, veel projectontwikkelaars hebben in strijd met de regelgeving gebouwd. Zo staan er ook illegale nieuwe huizen te koop. Trap er niet in, want eens zal blijken dat je dan met een later onverkoopbaar huis zit.
Dus het klemmende advies: zoek altijd je eigen advocaat, en neem niet de advocaat die de verkopende partij heeft aanbevolen.
Veel Engelsen hebben een lange adem. Het is vaak niet een kwestie van persé nu hun huis verkopen. En, veel Engelsen hebben veel te duur gekocht en proberen dat terug te verdienen. Ook omdat ze vaak een hypotheek hebben voor dat hoge bedrag.
Engelsen worden vaak uitgelachen door Griekse aannemers omdat ze er om bekend staan vaak zonder afdingen de vraagprijs te betalen. Geldt zowel voor huizen als klussen.