In de menagestelletjes die op de tafeltjes staan in eetgelegenheden op Kreta kan de smaak van azijn enorm verschillen is mijn ervaring…..van zeer slechte tot zeer goede kwaliteit.
( net zoals met wijn en whisky ;-) )
Je ziet het al aan de kleur met wat voor azijn je te maken hebt.
Helder: natuurazijn is een levensmiddel dat ontstaat wanneer gegiste producten verzuren door de juiste bacteriën. Het mag wettelijk azijn heten wanneer het 4 tot 15 % azijnzuur bevat, anders spreekt men van edik, hoe meer azijnzuur hoe zuurder.
Rood of wit: wijn azijn als bij de rijping van wijn lucht in het vat komt kan de alcohol worden omgezet in zuur en ontstaat wijn azijn.
bruin: balsamico azijn traditioneel geproduceerd op Kreta van de rode druiven van het Romeiko ras.
Maar of dit daadwerkelijk ook altijd in die karafjes zit???
Harry vertel me waar je de azijn voor nodig hebt en ik kan je wellicht verder van advies dienen.
Groetjes,
Gerry