Ik kan iedereen adviseren om met de huurauto Kreta te verkennen, de afstanden zijn vaak behoorlijk, een scooter of een quad zou ik afraden. Beide zijn alleen goed voor korte trips in het omliggende platteland. Let bij het boeken wel op het aantal pk's, Kreta is zeer bergachtig. Om een idee van de afstanden en tijd te geven, vanuit het toeristische centrum van Chersonissos naar het palmenstrand van Vai in het oosten van Kreta over goede wegen bent u meer dan twee uur onderweg, ook naar het Lassithi hoogvlakte bent u lang onderweg. Het is daarom volkomen logisch om geen ultra-kleine auto te huren, zelfs als de lagere prijs een argument zou zijn. Trakteer uzelf op een iets betere auto voor uw tours op Kreta.

Naast het kiezen van het juiste voertuig, speelt vooral de juiste verzekering een belangrijke rol. Zorg voor een goede verzekering zonder eigen risico. Een ongelimiteerd aantal kilometers gebruik is ook zeer aan te bevelen. Nog een tip, Kreta kent vele kleine onverharde zijstraatjes, natuurlijk geen probleem voor uw auto, maar als er een keer een beschadiging van de banden, of schade aan de onderkant optreedt, betaalt u wellicht de rekening. Want de bodemplaat, ramen en banden zijn niet bij alle autoverhuurders op Kreta opgenomen in de voorwaarden. De hoofdwegen op Kreta zijn meestal verhard en in goede staat. Vaak kunt u tegenwoordig een navigatiesysteem extra bij boeken, geen overbodige luxe. Mijn advies vraag op het eiland bij verschillende aanbieders naar prijzen en voorwaarden. Goedkoop kan duurkoop zijn en dat zou zonde zijn van uw vakantie op Kreta.

Niet om bang te maken maar op Kreta verongelukten in de laatste twaalf jaar zo'n 1.400 personen in het verkeer. De Kretenzer zijn een volk van ongebreidelde racers. Snelheidsbeperkingen worden volledig genegeerd. De politie is niet aanwezig. Als u een voertuig achter u ziet opduiken, houdt dan onmiddellijk zoveel mogelijk rechts, want de inhaal manoeuvre volgt direct zelfs voor een bocht of tijden de klim. Imiteer dit rijgedrag niet, want wordt u toch gesnapt is de bekeuring niet mals. Hoewel u in Nederland of België uw rechter buitenspiegel alleen gebruikt tijdens het inparkeren, moet u op Kreta deze buitenspiegel goed in de gaten houden, scooters en motorfietsen halen u soms rechts in.

Belangrijke verkeersregels op Kreta: binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km per uur, buiten de bebouwde kom  90-110 km per uur (afhankelijk van de borden). Motorfietsen in de stad 40 km per uur en daarbuiten 70 km per uur. Alcoholpromillage maximaal 0.5, heeft u uw rijbewijs korter dan twee jaar, geldt een alcoholpromillage van 0.2.. In de auto is een veiligheidsgordel verplicht, op scooters en motorfietsen zijn helmen verplicht.

Veel plezier met uw huurauto op Kreta. Voor zeventig pagina's  over Kreta kijk maar eens op mijn blog.